Kijk, dat zien we graag. De eerste grote dagrit van het seizoen en….. meteen een overweldigende belangstelling. Volle bak, mogen we zeggen ondanks een afzegging op het laatste moment door ziekte. Een mooie stimulans voor rituitzetters John en Wim, die deze Achterhoekrit al voor september 2022 op de agenda hadden laten zetten. Toen was, hoe vreemd kan het gaan, de belangstelling zo minimaal dat de rit maar werd doorgeschoven naar dit voorjaar. En zie hier het resultaat!

Terwijl Neede deze zaterdagochtend nog in diepe rust was, reden 24 cabrio’s vanuit alle windstreken het dorp binnen op weg naar horecagelegenheid ‘De olde Mölle’. Omdat de temperatuur op dit vroege tijdstip toch al tot 15 graden was gestegen, reden alle deelnemers dakloos het terrein van de horecagelegenheid op de Needse berg op.

Het leek er voordien even op dat ook de weergoden niet goed wisten wat ze met deze zaterdag aan moesten. Voorspellingen op verschillende weerapps varieerden van 14 graden en veel regen tot 21 graden en veel zon. Het laatste werd op één graad na gehaald.

Na een goede kop koffie met Achterhoeksekrentewegge, werden de equipes één voor één ‘weggeschoten’.

De ochtendrit met een lengte van 64 km bracht ons meermalen over de grens tussen de provincies Gelderland (Achterhoek) en Overijssel (Twente). Speciaal voor de rit had de organisatie ervoor gezorgd dat de natuur uitbundig haar best deed om er groen en gezellig bij te staan. (Ja-ja, niks was ons teveel).

De ochtendrit, die door de meeste equipes zonder al te veel problemen kon worden voltooid, eindigde in het dorp Harreveld bij café ‘De Boer’. Hier wachtte ons een goede, smakelijke en welverdiende lunch.

Na de lunch werd met frisse moed de middagrit begonnen. Door de organisatie was de gehele rit op woensdag de 19e helemaal gereden om problemen met betrekking tot wegopbrekingen en dergelijke ongein voortijdig te tackelen. Dit was achteraf geen overbodige luxe, omdat we twee wegopbrekingen te verwerken kregen. De eerste was snel opgelost en bracht 3 à 4 extra kilometers met zich mee. De tweede wegopbreking, al vroeg in de middagrit, bracht grotere kopzorgen omdat een cruciale spoorwegovergang tijdelijk onbruikbaar was. Helaas moesten we hierdoor via (te) grote wegen een lus van ruim 10 kilometer maken om weer op de oude route, aan de andere kant van de spoorwegovergang, te geraken. Daardoor werd de middagrit iets langer dan gepland, namelijk 80 kilometer. Het was vermakelijk te horen dat de meeste equipes dachten dat de omleiding nog moest komen, terwijl ze hem zojuist gereden hadden.

Een groot gedeelte van de middagrit hebben we in- en door de buurtschappen rondom Winterswijk gereden en ook een klein stukje Duitsland aangedaan. Tot onze verrassing waren er op de grens met Duitsland, bij een klein meertje, meerdere flamingo’s te bewonderen (afkomstig uit natuurgebied ‘Zwillbrock’, waar ze al tientallen jaren broeden).

Halverwege de middagrit hadden we in het gehucht Ratum (wie kent het niet??) een tussenstop met een hapje en drankje. Tot vreugde van velen was er zelfs een toiletgebouw op de tussenstop, belangeloos beschikbaar gesteld door Verenigingsgebouw Emma in Ratum.

Na de tussenstop bracht de rit ons uiteindelijk terug naar ‘De Olde Mölle’ in Neede, waar onze voorzitter er, namens de club, eentje in deed (Twents).

Alsof het gepland was…de hele dag ongeveer 19 graden, droog en vrij zonnig. Toen we, na afloop van de rit, al ruim een half uur op het terras zaten begon het regenen. Niemand die daar toen nog aandacht voor had.

Door de plaatselijke VVV werd voor alle deelnemers een prachtig boek over de Achterhoek beschikbaar gesteld, vol tips, wandelingen, fietstochten en overnachtingsmogelijkheden. Inspiratie voor een hernieuwd bezoek aan deze prachtige streek?????

Dank aan John en Wim voor de organisatie van deze prachtige rit en aan Hesly en Berry voor de foto’s.