Over dit onderwerp verschillende meningen enorm. De rijders in klassiekers en degenen die ’s winters niet de weg op gaan zijn meestal voorstander van niet tectyleren. Dan hoef je de cabrio ook niet te beschermen tegen de invloed van zout en pekel en blijven de roestprocessen zichtbaar. Als ze onder een laag tectyl gespoten zijn zie je roest minder snel.

Er is een tussengroep die de cabrio niet tectyleerd maar die na een strooi periode de wasstraat opzoekt en de bodem laat reinigen. Als het zout weggespoeld is kan het de remleidingen ook niet meer aantasten. Omdat cabrio’s vaak met stoffen daken uitgerust zijn, gaan deze als het even kan niet door de wasstraat. De chemische middelen kunnen de waterdichte lagen aantasten. Met een hardtop heb je hier een oplossing voor.

En er is een groep die de bodem en alle holle ruimtes graag behandeld willen hebben. Voorkomen is beter dan genezen. Ze laten hun cabrio b.v. bij een Dinitol station behandelen. Daar wordt een waslaag aan de binnenkant van de kokerbalken aangebracht zodat vocht geen kans heeft in te werken op het metaal. Ook de hele bodem wordt voorzien van een beschermlaag.

Ik behoor tot de laatste groep. Omdat ik zomer en winter rij, ook winterbanden heb, bij weer of geen weer de weg op ga, wil ik mijn cabrio beschermt hebben tegen pekel. Ik behandel mijn auto altijd zelf. Ook al is hij 10 jaar oud. Alle holle delen worden ingespoten met ML. Dat zijn de dorpels, de deuren, de achterklep en de motorkap, ook al is die van aluminium.

Dat zijn de plekken waar ik in de afgelopen 8 jaar heb gezien dat er toch roest kan ontstaan. Met het dunne slangetje met aan het eind een sproeikopje wat alle kanten op spuit kun je ver de dorpels in. Leg een stuk karton onder de dorpel. Breng het slangetje zo diep mogelijk in. Begin met spuiten en haal het slangetje langzaam terug. Doe dat naar de voorkant en de achterkant van de dorpel. Daarna de onderkant van de deuren, de motorkap en de achterklep. Als de motorkap en de achterklep geopend zijn, stroomt de ML naar het laagste punt. Om het ook in de tegenover gestelde randen te krijgen plak ik de gaatjes dicht en doe ik de klep ook weer dicht. De ML kan dan ook in de achterste rand van de achterklep komen en niet druppen over je bumper. Mocht er wel wat ML komen op plekken waar je het niet wilt hebben dan is dit eenvoudig met wasbenzine te verwijderen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *