Er was een route uitgezet in het verre westen in het mooie Gorcum en omgeving, dus daarom kwamen er veel verzoeken voor een goede slaapplaats. Gezien het feit dat we (Hesly en Olaf) de omgeving een beetje kennen, hebben we het advies gegeven om te kiezen voor het van der Valk hotel. Ligt echter wel buiten het centrum, maar is van alle gemakken voorzien en hoeft men niet met eigen koffer een steile trap op. Tevens was dit ook de beste keuze om de auto kwijt te raken. Jammer genoeg konden we niet iedereen onderbrengen, want honden mochten hier niet overnachten.. Wat Jammer.

Ondanks goed advies wist er toch een stel een ander hotel te kiezen en hebben dit opgelost door dapper te voet naar het centrum te lopen! Top Henk en Astrid!! 😉

Op vrijdagmorgen hebben we het weerbericht bekeken. Veel regen en af en toe zon. Ze hadden niks teveel gezegd! Die regen hebben we gezien. Voor zaterdag werd er regen en zon voorspeld. Niet veel goeds dus! Maar gelukkig was het tegendeel waar. Bij het opstaan was er een aardige bewolking met af en toe een dreigende bui. Hoe later op de dag hoe meer blauw we zagen en hoe warmer het werd. Ik moest zowaar mijn pet er bij zoeken vanwege de vele zon. Joehoe!

In de morgen was het verzamelen in het pittoreske Vuren en er kon volop voor de kerk worden geparkeerd. Langzaam aan druppelde iedereen binnen en konden genieten van hun koffie of thee en bijkletsen. Rond 10 uur werd iedereen welkom geheten door Hesly en legde uit wat de bedoeling was en wat er op het programma stond.

We hebben gekozen om het eerste stuk achter elkaar aan te rijden door het centrum van Gorcum. Dit vanwege de vele eenrichtingswegen. Gelukkig weten wisten we nog de weg door ons oude en vertrouwde Gorcum dus dat lukte wel. Met nog een korte stop op de Buitenwaterpoort werd de trip vervolgd en verlieten we de oude binnenstad van Gorcum.

Op naar de rest van de route. Vanuit de oude vesting en omliggende wijken gingen we naar Schelluinen om hier het Kanaal van Steenenhoek over te steken en naar de Merwede te gaan waarbij we Boven-Hardinxveld bezochten. Op dit punt splitst de Boven Merwede zich op in de Nieuwe Merwede en Beneden Merwede. Na de rivierdijk te hebben verlaten werd het tijd om de polder in te gaan. Niet nadat we weer het Kanaal van Steenenhoek passeerde en onderweg waren naar de Wijde Giessen, Maar eerst nog door Hardinxveld Giessendam natuurlijk. Langs de kronkelige Giessen gereden te hebben zijn we door Giessen-Oudekerk gereden om vervolgens naar Giessenburg te gaan. Via de Wetering in de polder waren we op weg naar Ottoland. Heel vroeger in het begin had Ottoland maar 2 straten. Men woonde aan de A of men woonde aan de B. Veel moeilijker hadden ze het niet gemaakt…

Na Ottoland door Vuilendam heen (het was er wel schoon overigens!) richting Brandwijk.

Ook hier weer voldoende water en langs de Ammersche Boezem en Achterlandsche Wetering. Aangekomen in Groot-ammers komen we ook bij een grote rivier aan; De Lek.

Via de kronkelende dijk was de middagstop in zicht. Op de parkeerplaats was iedereen zich aan het voorbereiden voor de oversteek naar zilverstad Schoonhoven. Hier was de lunch locatie waar we met het de Boot (Veerpont) heen werden gebracht. Na een lekkere lunch met een prachtig gezicht op de Rivier was het tijd om het water weer over te steken en de Auto weer op te zoeken.

Via de Dijk langs de lek komen we in het mooie en goed bewaarde vestingstad Nieuwpoort. Via de oude waterpoort even een kleine lus door nieuwpoort voor een foto momentje zijn we naar Waal gegaan. Vreemd overigens, want Waal ligt niet aan de Waal, Waal ligt aan de Lek. Vervolgens aangekomen in Tienhoven en voorts naar Ameide. Vanuit Ameide gaat de reis verder naar Achthoven en we houden de Lek aan onze Linkerkant. Hiermee komen we aan in Lexmond en via een stukje “oude autobaan” gaan we richting Vianen. Omdat het oude Centrum van Vianen met de mooie poortjes moeilijk toegankelijk is vanuit onze richting moeten we dit helaas passeren en gaan via de oude ophaalbrug weer richting de Lek. Eerst Passeren we de A 27 waar wij gelukkig geen File zien. We komen aan bij de Stuw van Hagestein waar we deze van dichterbij kunnen bekijken en tevens van de gelegenheid gebruik maken om wat te knabbelen en te drinken. Na de stop gaan we weer via de Lekdijk richting Everdingen (u kent het wel van de Files)

Bij Fort Everdingen hebben we de Lekdijk verlaten en gaan weer opzoek naar de polders.

Dit deden we via een mooi stuk natuur langs de Diefdijk. Leuk aan de Diefdijk is dat dit tevens de grens is tussen Utrecht en Gelderland. Na de A2 te hebben overgestoken komen we langs een doorgezaagde 2e bunker van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.                ( https://forten.nl/forten/doorgezaagde-bunker/) Via de Diefdijk komen we aan Leerdam.

Hier steken we de Linge over en gaan richting de polder via smalle weggetjes en mooie vergezichten steken we de A15 over en gaan op zoek naar de finish.

Via Hellouw en Herwijnen komt Vuren weer in zicht. Op het eindpunt kon er nog na verteld worden over de verrassende rit en mochten we iedereen die naar huis ging een goede reis wensen. Met nog een klein gezelschap werd er een avondmaaltijd genuttigd om vervolgens afscheid te nemen en een goede reis te wensen.

Namens Hesly en Olaf willen we iedereen bedanken voor het mede mogelijk maken van een super gezellig dag!

Tekst; Hesly

Foto’s; Anja, Bert, en Hesly

Bekijk hier nog meer foto’s