Op zaterdag 30 juli begaven 16 equipes (ja, ik weet dat is fout Nederlands, maar omdat we dat al jaren zo noemen gebruik ik het toch 😉) op pad naar Bad Meester Keimpe aan het Slotermeer in Balk. De 30 deelnemers werden op de parkeerplaats al ontvangen door de MAS mobiel, de mascotte van het MX5 evenement dat van 26-28 augustus plaatsvindt in Reuver onder de naam Miata’s at Summertime. Het was mooi weer, lekker warm met een sluier van bewolking.

Na het inchecken kregen de deelnemers de nodige paperassen uitgereikt: een routeboek, fotobladen voor de puzzelwedstrijd en de nodige consumptiebonnen voor onderweg. Bij Badmeester Keimpe werd de middag geopend met koffie of thee en natuurlijk een stuk Limburgse vlaai. Nadat alle deelnemers zich gemeld hadden deed voorzitter Harry het openingswoord en nam Frank als organisator van de rit het stokje over: “Gojemiddagh hallemaol, en waat fijn daat jullie d’r zie en meido han dees moeje rit!”. De toon was gezet: een Frieslandrit letterlijk op zijn Limburg 😊.


Na de uitleg over de dag, de rit en de puzzel werd er vanaf half vier elke twee minuten een equipe op pad gestuurd. Het was vooral voor de navigators best een uitdaging, omdat de routebeschrijving deze keer in het Limburgs was opgesteld…. De route ging eerst in zuidelijke richting: vanuit Balk, via Sondel richting het IJsselmeer. Hier viel al op dat ook het Friese landschap mooie glooiingen kent, al was dat door de inmiddels hoogstaande mais wat minder goed te herkennen. Na Nijemirdum was er een mogelijkheid om van het uitzicht te genieten bij de mooie uitkijkpunt ‘Seedykkiekje”, wat ook meteen een van de fotopuzzels was.


Vervolgens werd Oudemirdum doorkruist en reden we langs de Bremer Wildernis en door de Starnumanbossen. Bossen, daar hebben we er in Limburg ook genoeg van. Via Ruigahuizen bezochten we Balk nog een keer. Daar werden de equipes op de plaat gezet bij de oude brug in het centrum. De rit ging verder richting Elahuizen, een stukje langs de Fluessen en in het centrum van Woudsend kon je zien dat ze ook bergen hebben in Friesland: die noemen ze hier bruggen 😉.


Via Hommerts en Osingahuizen verlieten we de wat rechte wegen en werden de kronkelpaadjes opgezocht. Te beginnen met de Pikedyk die ons via Pykesyl, Abbega en Wolsum naar Blauhûs bracht. Daar werden de deelnemers bij café restaurant ‘De Freonskip’ verwelkomd met een BBQ-buffet als avondmaaltijd. De bolides werden keurig naast elkaar en fotogeniek geparkeerd op het erf.

Nadat de buikjes waren gevuld met een hapje en een drankje begon het tweede deel van de rit. De Mercedessen, Audi’s, BMW’s, Porsches, Volvo’s, Volkswagens én Mazda’s werden gestart en vervolgden hun tocht door Friesland. Hopelijk waren ze niet vergeten een kijkje in het café te nemen, omdat daar nog een foto van de fotopuzzel te vinden was: een hele fotogalerij van lokale carnavalsprinsen.

De kronkelweggetjes waren in de meerderheid in het tweede deel van de rit: via de Vitrusdyk en de Hissedyk ging het via Westhem naar IJlst. Vandaar ging het noordwaarts, passeerden we de A7 bij Folsgare en Tjalhuizum. Via de Ringdyk en Middelzeedijk ging het naar Hartwerd, waar de equipes weer gefotografeerd werden bij het verlaten van het dorp. En zo slingerden de equipes zich steeds noordelijker via onder andere de Krabbedyk en de Slachte, tot bijna in Franeker. Daarna ging het zuidoostwaarts richting de eindbestemming. Even buiten Tzum stond de MAS mobiel de deelnemers al weer in vol ornaat op te wachten: alle knipper- en alarmlampjes stonden te schitteren.

Het geslinger hield maar niet op! Itens, Bozum, Oosterwierum, Radwerd, Poppingawier, Terzool en Abbengawier werden nog bezocht om de rit vervolgens te laten eindigen bij de IJsboerderij ‘Boereniis’ in Akkrum. Als afsluiting van de rit werden de deelnemers daar getrakteerd op een lekker boerderij-ijsje. Een aantal deelnemers deed, tussen de likken aan het ijsje door, nog een dappere poging om het woord te raden van de fotopuzzel. Uiteindelijk werden de oplossingen ingeleverd en bleven de meeste deelnemers in verwarring achter welk Nederlands, Limburgs of wellicht toch Fries woord nu toch de oplossing was….. Helaas: het was een zelf verzonnen woord: Kaberiovlaaidal. De eer, en daarmee ook de prijs, ging naar Ben en Frieda omdat zij het hele woord en de bijbehorende foto’s het meest compleet hadden ingevuld. En die prijs was natuurlijk niets minder dan een collectie Limburg bier van de Noord Limburgse brouwerij Hertog Jan.
Hiermee kwam een einde aan de Midzomer(avond)rit waarin Friesland op een Limburgse manier werd verkend.

Tekst: Frank

Foto’s: Ben, Frank en Harry

Bewerking en samenstelling: Anja

Nog meer foto’s zien, klik hier