Op zaterdag 9 september werd de Frieslandrit verreden, georganiseerd door Bert, Ettjen, Bernhard en Marga. Als startlocatie was gekozen voor het Groningse Leek.

Bij Hofman Classic & Sportscars verzamelden zich 22 cabrio’s en zo’n 40 leden, althans dat was de bedoeling. Door pech met één van de auto’s waren Henk en Henk samen in één cabrio gestapt en dus helaas zonder hun echtgenotes. Ook Paul en Anneke hadden pech, maar gelukkig kregen ze de cabrio van Henriëtte in bruikleen.

Veel moois in de showroom, een kopje koffie en daarbij de zelfgebakken appeltaart van Ettjen. Een woord van welkom door bestuurslid Robert en met name ook welkom voor de nieuwe leden. Daarna een uitgebreide briefing, want de rituitzetters hadden het ‘Lege Midden’ (het lage midden) van Friesland gekozen en dat werd toegelicht. Dit karakteristieke veengebied met haar vergezichten is duidelijk anders dan het merengebied van vorig jaar. Er was voor de verandering weer een puzzel voor onderweg en de speciale opdracht: fotografeer jezelf en je auto samen met iets ‘typisch Fries’.

De ochtendrit pakte ook nog een stukje Drenthe mee en voerde langs de heide, duinen en bossen bij Bakkeveen. ‘Duinen?’, vragen jullie je af, ‘niet gezien’. Deze waren er echt wel, maar die bleven voor ons als daklozen verscholen achter de bomen. De volgende keer te voet of op de fiets naar Bakkeveen…

Na het passeren van Ureterp werd ten oosten van Drachten de A7 overgestoken. Vele kleine dorpjes volgden, zoals Rottevalle en Oostermeer (bij de Friezen beter bekend als Eastermar). In de routebeschrijving waren overigens alle dorpen en straten in het Fries benoemd. Een uitdaging om ze tijdens het navigeren uit te spreken, maar aan de andere kant zijn ook alle naamborden in het Fries.

Via het dorp Oudega werd koers gezet naar nationaal park De Alde Feanen waar vlak voor het bereiken van de lunch locatie een fotomoment stond ingepland. Op de achtergrond het natuurgebied met daarin een Amerikaanse windmolen, ooievaars, paarden, schapen en koeien, gecombineerd in een geweldig vergezicht.

Zo werd vlak daarna de lunchlocatie bereikt. In Eernewoude, aan het water stond een luxe broodjeslunch klaar.

Na de middagstop werd Eernewoude en park De Alde Feanen via een andere mooie route verlaten en vervolgde de route noord- en westwaarts zuid van Leeuwarden. Voor de kijkers aan de rechterkant viel de Achmea toren op, met 115 meter het hoogste gebouw van de Friese hoofdstad (en van Noord-Nederland).

Een bezoekje aan de plaats Grou werd sterk geadviseerd. Veel equipes gingen de uitdaging aan om in de haven nabij het Theehuis aan het Pikmeer even de auto te parkeren en de benen te strekken. Er gingen zelfs voetjes in het water!

Zuidwaarts naar Akkrum/Nes en de bijna idyllische route over een slingerweggetje langs de enige nog enigszins herkenbare rivier die Friesland ooit rijk was, de Boarne. Slingerend door Aldeboarn, bekend van de jaarlijkse Gondelvaart, werd de middagstop bereikt. Gelukkig een plek met schaduw, op het laatst geïmproviseerd, want de zon deed zich goed gelden.

De laatste 20 km werd een mooi sluitstuk via De Veenhoop richting Drachten, om tot slot via een bosrijke route bij het eindpunt in Beetsterzwaag aan te komen.

Bijna de helft van de deelnemers had zich op de puzzel en/of de foto-opdracht gestort. Voor de beste en leukste inzendingen was een zakje echte ‘FryskeDùmkes’ beschikbaar. En als je dan zoals Henry en Anita juist deze Friese lekkernij had gekozen voor je foto, dan verdient dat natuurlijk de bijpassende beloning.

Bij de afsluitende borrel werden de rit uitzetters bedankt voor deze geslaagde Frieslandrit die gereden werd onder ideale weersomstandigheden.

Tekst: Bert
Foto’s: Hesly en Paul. Aanvulling: Bert (duumkes!)

Nog meer foto’s zien, klik hier