De Herfsttintenrit van 2021 werd niet bepaald door kleurrijke bossen. De deelnemers kregen weliswaar de kans om een wandeling te maken door een prachtig en uniek bos, maar de rit voerde langs tal van andere herfsttinten. Zoals die van verkleurend riet.
De editie 2021 van deze, altijd populaire, rit ging van start in Zwartsluis. Op twee zaterdagen, 16 en 23 oktober. Met op beide dagen een kleine 20 deelnemende equipes. En met op beide dagen een prima weertje. De eerste versie begon bewolkt en eindigde zonnig en de tweede versie begon zonnig en eindigde bewolkt. Maar…. het bleef droog! Na twee dagen bleek het enthousiasme over deze rit bij alle deelnemers groot te zijn. Een soort van dubbele score dus! Een verslag van twee prachtige dagen.

In het prachtig gelegen Hotel Zwartewater in Zwartsluis worden de deelnemers ontvangen door de ritorganisatoren Anja en Cathrien. Met koffie en gebak. Een gebakje dat versierd is met het logo van onze club in marsepein. De CCV-ers kunnen dit wel waarderen.

Vanaf een uur of tien is het vertrekken geblazen. Met steeds enkele minuten tussenruimte vertrekken alle deelnemers voor een rit die hen brengt in drie provincies: Overijssel, Drenthe en Flevoland. Bij de route is een korte beschrijving toegevoegd van de wetenswaardigheden van het gebied waar doorheen werd gereden. Door alle deelnemers wordt dit als een waardevolle aanvulling beschouwd. Zo kan men lezen over de kleine 150 ridders die er begraven moeten liggen in Zwartewatersklooster, wordt er informatie gegeven over de bijzondere boerderijen die in de streek de Leeuwte bij Vollenhove te zien zijn en maken velen voor het eerst kennis met Nederland, Muggenbeet en Jonen.

Afwisseling volop in de rit die voert door het slagenlandschap van Staphorst, de prachtige schoonheid van het Reestdal, de idyllische omgeving van Havelte en langs de mooie boomwallen in het Steenwijkerland.

Aangekomen in Steenwijk kan iedereen die dat leuk vond een tussenstop maken bij Autobedrijf Marco van Beek. Dit bedrijf is sinds kort één van onze sponsoren en speciaal voor deze rit hebben zij een selectie van hun (fraaie) aanbod op het terrein geparkeerd. Ook in de showroom zijn we van harte welkom. Voor de echte liefhebbers een geslaagde tussenstop.

Vervolgens wordt koers gezet richting Giethoorn. In het echte centrum van Giethoorn kun je met de auto weliswaar niet komen, maar de ritorganisatie had we er wel voor gezorgd dat datgene wat per auto te zien is ook echt te zien is in deze Herfsttintenrit. Via het glooiende landschap van de Leeuwte wordt via Moespot (!) koers gezet naar Blokzijl. Een altijd mooie rit over de dijk naar het minstens zo mooie voormalig Zuiderzeestadje, waar het een lust is om door de smalle straatjes en langs de mooie havenkolk te rijden. Hoe lang dat nog kan, lijkt de vraag. Er gaan steeds meer stemmen op om gemotoriseerd verkeer te weren uit dit prachtige plaatsje. Drie kilometer buiten Blokzijl arriveren we vervolgens bij de Strandhoeve. Daar staat een overheerlijke lunch met soep, tal van broodjes, broodje kroket en drinken naar keus voor ons klaar. De deelnemers aan onze rit verdelen zich over de tafeltjes en er wordt al gezellig nagekletst over het ochtenddeel en natuurlijk lekker bijgekletst.

Na de lunch gaat het eerst richting het nieuwe land . Maar een afslag richting Blankenham maakt een eind aan die lange, kale weg en via de dijk Kuinre-Blokzijl koerst iedereen af op Baarlo. Daar wordt de dijk verlaten en na enkele kilometers doemt een kleine buurtschap op: Nederland. Het blijft uniek om in Nederland door Nederland te rijden. Op dat moment rijdt iedereen dan al middenin het prachtige natuurgebied Weerribben-Wieden. In de ochtenduren kwamen we er ook al doorheen, toen meer aan de Wieden-kant. Nu mogen we genieten van de Weerribben. Het is en blijft en uniek natuurgebied, dat je overigens op z’n mooist ziet als je de auto verlaat en kiest voor een wandeling, fietstocht of vaartocht door het gebied. Na het rondje Weerribben wordt via Muggenbeet opnieuw koers gezet naar Blokzijl. In omgekeerde richting passeert de hele groep nogmaals de smalle straatjes en de idyllische sluis. Via het achterland van Blokzijl gaat het via het centrum van die andere Zuiderzeestad, Vollenhove, binnendoor richting Kraggenburg. Ook niet meer dan richting Kraggenburg, want al eerder slaan we af naar het Waterloopbos.

Op de ruime parkeerplaats parkeert iedereen de cabrio, het dak gaat dicht, de wandelschoenen gaan aan. Anja en Cathrien staan klaar en hebben voor iedereen een tasje met wat versnaperingen en drinken. Gewapend met deze proviand neemt vrijwel iedereen de uitdaging aan om een klein uurtje (of meer) te wandelen in het unieke Waterloopbos. Ooit streng verboden gebied, omdat hier allerlei waterbouwkundige proeven werden gedaan. Inmiddels een vrij toegankelijk bos van Natuurmonumenten waar de oude waterbouwkundige constructies onderdeel van het mooie landschap zijn geworden.

Vol van mooie indrukken wordt de auto weer opgezocht voor het laatste deel van de Herfsttintenrit dat via het Land van Vollenhove met het glooiende landschap terugvoert naar Zwartsluis. Bij Hotel Zwartewater wordt onder het genot van een drankje nog even gezellig nagepraat. Tegen een uur of zes is iedereen voldaan en gaat vol nieuwe indrukken op weg naar huis.

Foto’s: Berry, Hesly, Eldert, Paul, Anja, Robert. Tekst: Anja

Wat fijn dat jullie allemaal zo genoten hebben van onze Herfsttintenrit! Het was een plezier om de rit te organiseren en een nog groter plezier om twee dagen te genieten van jullie enthousiasme en mooie woorden van waardering! Cathrien en Anja.