“Visje eten in Termunten, een rondreis door het Grunneger Hoogeland …. “

Zaterdag 22 september mochten wij, Anita en Henry samen met Rein en Els, 21 equipes verwelkomen voor de toertocht van Cabrio Club Vechtdal door het Grunneger Hoogeland, Noordpolderzijl, Termunten, het land van Ede Staal en Erwin de Vries, Henk Helmantel, de waddenkust en  het puntje van Reide…….. Het hadden vier equipes meer kunnen zijn, maar door ziekte en geboorte van een kleinkind moesten vier equipes helaas voortijdig afzeggen. De startbijeenkomst was in zaaltje “de Hoeksteen” bij het historische kerkje van Dorkwerd, onder de rook van Groningen. Dit kerkje staat op een terp en het uitzicht en de sfeer gaven gelijk al een goede weergave van de te verrijden rit.

 

Het was een hartelijk welkom voor iedereen met koffie en thee met Grunneger notenkoek. Tegen 10:00 uur werd het welkomstwoord gesproken en werden de routeboeken uitgedeeld. Daarin dit keer veel aanvullende informatie over de dorpen en monumenten die we tijdens de rit gingen passeren. Deze aanvulling in het routeboek bleek na afloop erg te zijn gewaardeerd door de rijders en bijrijders. Op deze manier krijg je meer mee van de omgeving en van de historie en gebruiken van de omgeving en gaat het nog meer leven. Wellicht kan een volgende rituitzetter hier zijn/haar voordeel mee doen !!!

Rond 10:15 uur vertrokken we in groepjes van vijf equipes. De ochtendrit was 90 km lang en had een tussenstop met een hapje en drankje bij het noordelijkste en kleinste haventje van Nederland, Noordpolderzijl. Dit haventje is alleen bij vloed te bereiken door de schepen en bij eb valt het volledig droog . Gelukkig was het op dat moment droog en hadden we een prachtig uitzicht vanaf de dijk.

Vervolgens gingen we weer op pad en  passeerden veel dorpjes en gehuchtjes, waarvan de meesten van de deelnemers het bestaan niet wisten. Een aantal rijders en bijrijders heeft hun roots in de provincie Groningen liggen en dus werd er regelmatig gestopt voor een persoonlijk bezichtiging van bijvoorbeeld een begraafplaats of huis. Rond 13:00 uur stond de lunchstop gepland. In het pittoreske dorp Termunterzijl genoten we bij visrestaurant Westerhuis van de voortreffelijke vis.

Vervolgens reden we rond 14:00 uur door naar de punt van Reide, slechts 8 km verderop. Hier is een klein bezoekerscentrum en kon men via een wandelpad naar rivier de Dollard lopen. Hoewel een dikke bui ons deel was, werd de inspanning van de wandeling wel beloond:  het was hoog water en er lagen 12 zeehonden vlakbij de dijk. Veel leden maakten  gebruik van de ingeruimde tijd van een uur om een wandeling te maken of het bezoekerscentrum te bezoeken. Ook deze nieuwe invulling van een uurtje activiteiten buiten de auto, waar uitdrukking gegeven werd aan beleven, zien en bewegen naast ontmoeten, verbondenheid en gezelligheid werd erg gewaardeerd.  En kan ook een blijvertje worden voor de nieuw uit te zetten ritten……………

Om 14:45 uur stapten we weer in voor het derde en laatste gedeelte van de toertocht. De laatste 45 kilometer van deze route voerden ons door Nieuwolda, Slochteren (Fraelemaborg), Vroomsbosch en Kolham. De statige huizen maakten hier de rijkdom van het Groninger land zichtbaar. De toertocht eindigde in Kropswolde aan het Zuidlaardermeer, waar in restaurant Meerwijck onder het genot van een drankje, aangeboden door de club, nog even gezellig werd nagepraat.

Wij als rituitzetters hebben met heel veel plezier deze rit uitgezet en de voorbereiding was al een waar feestje. Gezien de enorme hoeveelheid reacties was het een geslaagde rit. Eenmaal thuisgekomen hebben we gebrainstormd over nieuwe ideeën, die waren er direct plenty (Iemand inspiratie nodig???). Voor volgend jaar hebben we ons met ons vieren opnieuw beschikbaar gesteld om een rit voor de club uit te zetten. Mede dankzij de inbreng van de enthousiaste deelnemers was deze dag er een met een gouden randje…

Tot gauw!

Jullie meest noordelijke rituitzetters,
Henry, Anita, Rein en Els

Klik HIER om het uitgebreide fotoverslag te bekijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s