Boerenlandlevenroute

 

Buurtschap Brucht, net ten zuiden van Hardenberg, werd zaterdag 2 juni ‘overvallen’ door 27 cabrio’s met hun berijders. Op het erf van de familie Buitenhuis verzamelden zij zich voor de Boerenlandlevenrit. Tussen de kalverenstallen werden de cabrio’s opgesteld en kon de aanmelding beginnen. Daarna konden de deelnemers genieten van een kop koffie met een plakje cake en gezellig even bijkletsen. Drie deelnemers waren voor het eerst bij een evenement van onze club. Na een uitgebreide briefing gingen de eerste deelnemers op weg. Op een iets andere manier dan gewend, omdat er een ‘probleempje’ was met de routeboeken. Dus gingen we met zes groepen, steeds voorafgegaan door één voorrijder, van start. Kwestie van elkaar volgen. En dat ging over het algemeen prima.

De rit voerde snel na  de start langs het kanaal richting de kloosterdijk in Sibculo. De naam zegt het al. Hier was vroeger een klooster gevestigd. Dan de Paterswal op met links de Engbertsdijkvenen en rechts het veenmuseum. In dit gebied is in vroegere tijden ook veen afgegraven. Even verder, de schapen met lammeren in de wei. Vervolgens ging het door De Pollen. Een prachtig mooi dorp met de karakteristieke Twentse gevels met houten gevelbekleding en geveltekens. De Pollen is een ruilverkavelingsdorp. Vroeger hadden de boeren een lang en smal stuk land. Dat is met de ruilverkaveling tot praktisch bewerkbare akkers omgezet. Vervolgens over kikkeroversteekplaatsen naar het prachtige “uithangbord” van de plaatselijke aannemer in Bruinehaar: hamer, beitel en zaag waren daarin te zien.

 

Via Langeveen zochten we een van de smalste grensovergangen op, waar de overblijfselen aan de schuttersfeesten nog zichtbaar waren. Her en der de bijna uitgebloeide rhodondendron en de oude landbouwwerktuigen die een tuin sierden en de geitjes iets gaven om op te klimmen. Via 80 wegen zijn we op weg gegaan naar een uitkijktoren in Hessinge. Je kunt de toren beklimmen tot 22m hoogte en je hebt dan een prachtig uitzicht op de glooiende heuvels rondom. Tenminste als het helder weer is. Vandaag helaas niet het geval, maar toch waagden velen zich aan de klim. Anderen vonden dit te veel van het goede en vermaakten zich aan de voet van de klimtoren. Toen iedereen aanwezig was zijn we gezamenlijk naar de lunchlocatie gereden voor het buffet. Keuze uit verschillende broodjes en beleg, soep en een kroket en dat vergezeld van en kopje koffie of thee.

Na deze uitstekende lunch vertrokken de eerste deelnemers voor het middaggedeelte van de rit. Na 5 km kwamen we de Nederlandse grens weer over om via de Hooidijk naar Vasse te rijden. Vlak voor Vasse gingen we rechtsaf om de molen van Bels te bezoeken. Een molen die al verschillende functies gehad heeft. Ook het terras is er erg sfeervol ingericht. Er scharrelen altijd wat kippen en het zachtige gekabbel van de waterval is rustgevend. Via Uelsen naar Wilsum om daar ook twee watermolens te bekijken. Ook hier een prachtige, rustgevende omgeving rondom een fraaie waterplas en aan de rand een leuke veldbloemen- en moestuin. De eigenaar liet ons proeven van lekkere aardbeien. In Wilsum stond ook een hapje en een drankje voor alle deelnemers klaar. Via de benzinepomp in Wielen, waar velen van ons nog even ‘snel’ de tank goedkoop vulden,  zijn we de grens overgestoken naar Nederland voor het afscheidsdrankje en de nababbel. Meer dan de helft van de equipes is ook nog blijven barbecueën. Uiteraard met vlees van ambachtelijke slagerij Veurink uit Hardenberg waar Gerjan werkt. Rond 20.00 uur was het gedaan met de pret en konden de tenten weer afgebroken worden om plaats te maken voor de zondagsrust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s