Meerdaagse Sauerland 2016

Van 5 t/m 8 mei zijn we voor de meerdaagse in Bad Fredeburg geweest. We verbleven daar in het Designhotel. Prima verblijf voor een gunstige prijs. Meerdere motorclubs en wij zaten er om te genieten. We hebben er 4 dagen genoten van gastvrijheid, gemoedelijkheid, en heel veel beleving van wat er allemaal te doen is in het Sauerland naast de geweldige stuurweggetjes waar wij ons op konden uitleven samen met de MX5 club uit Essen die we daar getroffen hebben voor een kennismakingsrit. Die hebben we gastvrij ontvangen en getrakteerd op een rondleiding bij de Warsteiner bierbrouwerij, een leuke rit, een traditionele Duitse traktatie van “Kaffee und Kuchen”. Ze waren blij verrast en hebben hun dank en bewondering voor de perfecte organisatie uitgesproken. Hulde aan Frank en Marjan die er vreselijk veel werk van gemaakt hadden en alles tot in detail geregeld hadden.

Als je vier dagen met elkaar op pad bent dan kun je er wat meer regels aan wijden dan wat hierboven gebeurd is. Vandaar een uitgebreider verslag.

Dag 1

We zijn op Hemelvaartsdag naar Bad Fredeburg gereden vanuit Hardenberg. Bij de Mac werd verzameld, koffie gedronken en waren er de eerste ontmoetingen van Wim en Annelise met de rest van het gezelschap. Via binnenwegen zijn we naar het Sauerland gereden genietend van het zonnetje op onze bolletjes en de fantastische omgeving. Soms kwamen we op onverwacht mooie locaties voor een stop, zoals de parkeerplaats bij de golfbaan. Ons auto hart ging sneller slaan bij de aanblik van de Porsches, en de andere geparkeerde auto’s. Langzamerhand zie je de heuvels hoger worden en weet je dat het Sauerland en de eind bestemming naderen. Het gebied staat ook bekend om de ijzererts winning. Wij hebben het zware leven van de mijnwerkers daar kunnen beleven door zelf onder de grond te gaan en te zien hoe hun werk er in het verre verleden en het wat jonger verleden en uitgezien moet hebben. Nadat we onze zorgen in de grot achtergelaten hadden gingen we steeds verder omhoog de heuvels in en genoten we van de vergezichten en het jonge groen aan de bomen. Lekker sturend achter elkaar aan zoals zo vele clubs dat doen dezer dagen. Een tiental kilometers voor onze eindbestemming werden we op geschrikt door een haas. Een haas die je opschrikt, zie ik U al denken. Wel als deze van de berg af komt stormen en dan ineens een gele cabrio op zijn pad vindt. De enige uitwijk mogelijkheid die de haas zag was het nemen van een grote sprong. Helaas was zijn sprongkracht net niet toereikend om veilig over de auto heen te springen zodat hij op de linker buitenspiegel van Joop zijn cabrio terecht kwam. De hele karavaan kwam tot stilstand om de ravage te bekijken. Compleet afgebroken lag de spiegel aan barrels op het asfalt. Zwaar teleurgesteld van wat hem net over komen was bracht Joop de volgende zin uit: “Nu hij niet origineel meer is kan ik hem wel verkopen”. Nou dat is niets voor Joop. Het is zijn ziel en zaligheid waarmee hij er maandelijks op uittrekt met zijn geliefde Lies. Na een goed buffet en een wel verdiende nachtrust zal hij er wel anders over denken dachten wij. ’s avonds hebben we gezellig gekegeld. Sommigen met glaasjes en anderen met ballen. Het was  beregezellig en na acht beurten bleek Femmy de overall winnaar.

Dag 2

Na het ontbijt gingen we al vroeg op pad om de grote Sauerland tour te rijden en de omgeving te verkennen. Als eerste werd Winterberg aangedaan. Ook hier konden we erleben wat het Sauerland te bieden heeft. In de winter is dat skiën en bobsleeën en zomers worden de ski liften ingezet om downhillers de berg op te trekken die dan hun adrenaline niveau weer even opkrikken. Massaal komen ze naar Willingen en Winterberg vanuit heel Europa om in de kenmerkende outfit met veel beschermplaten op scheenbenen, armen en rug naar beneden te suizen of te freeriden met de mooie sprongen op de rest van de parkoersen. Na de koffie bij het panorama terras zijn we verder op weg gegaan naar Medebach. De ene bocht was nog leuker te nemen dan de andere en het was steeds spannend of er veel te hard rijdende motorrijders tegemoet kwamen. Veilig kwamen we in het mooie dorp aan om met alle cabrio’s het plein te sieren bij onze lunchlocatie voor het raadhuis. Heerlijk gegeten en na de lunch terug naar Winterberg om te shoppen en ijs te eten.Daarna de natuur in. Eerst bij de Quelle, (de oorsprong van de Ruhr) waar de groepsfoto gemaakt is, en later over het Kyrillpfad. Ook hier konden we de natuur beleven door tussen, over, langs omgewaaide en nog overeind staande bomen te lopen met elkaar. Na het buffet konden de liefhebbers naar Abela Heilstollen. Een onbekende manier van wellnes. Dik aangekleed met ook nog een dekentje over in een grot liggen bij 9 graden en 100 % zuurstof ? waarvan je het behaaglijk warm krijgt en na afloop weer heel koud. Licht therapie, een heerlijk ontspannen muziekje daaraan toegevoegd het zou heilzaam moeten zijn. Ik heb het zelf niet ervaren dus probeer de sensatie te beschrijven. Een ervaring rijker kwamen de deelnemers in ieder geval thuis.

Dag 3 

Na het ontbijt vertrokken we via een mooie route naar Warstein. Daar hebben we het productie proces in het verleden en heden kunnen ervaren bij de plaatselijke bierbrouwer. Dat is geen kleintje. Met meer dan 50 landen over de hele wereld als afnemers kun je voorstellen dat het niet alleen in flesjes of fusten gaat maar zelfs in giga containers. We hebben hier ook kennis kunnen maken met de eerste leden van de MX5 Freunde club uit Essen en met hun ook geluncht. Later sloten nog enkele leden aan en hebben we een mooie rit gereden en hun onthaald op kaffee und kuchen. Bij de afsluiting kregen we van hun weer een drankje aangeboden en bedankte ze ons voor het gastvrije onthaal en de perfecte organisatie. Het was leuk om de passie van het open rijden ook internationaal te delen. Omdat het nogal uitgelopen was kregen we het buffet later geserveerd dan gebruikelijk. Fijn dat het hotel voor ons dat zo wilde regelen. ’s avonds hebben we nog heerlijk een terrasje gepakt en lekker geklets over onze hobby en wat ons verder bezig hield.

Dag 4

Na het ontbijtbuffet hebben we een wandeling gemaakt door bad Fredeburg. In oorlogstijd is er veel verbrand van de huizen maar het doet met al zijn vakwerkhuizen en leisteen lieflijk aan. Door het park lopend kregen we uitleg van onze eigen gids Frank die ons meenam in een stuk geschiedenis van deze plaats. Platgeslagen zwammen die brandbaar waren, bierkelders, grafzerken, en bewoners met een bijzonder vormgegeven leefomgeving stonden daarin centraal. Als afsluiting namen we een ijscoupe bij de ijssalon om daarna de terugreis te beginnen. We hebben zo lang mogelijk het vakantie gevoel vastgehouden door ons verblijf in het Sauerland te rekken waardoor we wat later bij de Chinees voor het afsluitend diner terecht kwamen. Daar keken we terug op alle gebeurtenissen en werd er nog gegrapt over de haas en de spiegel. Er zijn weer heel wat nieuwe tegeltjes wijsheden ontstaan. Daar wil ik jullie er geen van onthouden.

Al loopt een haas nog zo snel Joop achterhaald hem wel.

Klik HIER om het filmpje over de meerdaagse te zien.

Kliek HIER om her rijden met de Duitse MX5 Freunde te zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s